Amorphis - Skyforger (2 LP)

• Студія: BACK ON BLACK
  • Артикул: 803343175639
1 230 грн
Рік: 2019
Студія: BACK ON BLACK

За свої майже 20 років на сцені музиканти Amorphis черпали чимало з різноманітних музичних джерел, але, мабуть, найпомітнішими впливами в їхній музиці є численні кивки у бік дум-металу, мелодійного дету, готики та прога. "Skyforger" більш-менш підтверджує натхнення гурту.

Дев'ятий LP фінів можна описати як музичне протистояння або боксерський поєдинок, де по один бік кута - інтенсивний прогресивний метал з усіма барвами соло, клавішних і виразним вокалом, а по інший - мелодійний метал з важкими рифами, вокалістом, який кричить, гарчить, гарчить, а ще вправним барабанщиком. Для слухача найбільш корисні ті уривки, де два протиборчі табори схрещують рукавички. У самостійних творах, де домінує одна або інша сторона, Amorphis здаються менш привабливими.
Новий альбом відкривається треком "Sampo", назва якого походить із фінського епосу "Калевала" й описується в ньому як магічний артефакт, що приносить удачу своєму власникові. Перше, що ми чуємо, - легке фортепіанне соло, що переходить у єдність із гітарними акордами, які слідують за його мелодіями.  Потім вступають ударні, а з появою чистого наспіву Томі і наступних клавіш пісня набуває гімнічного характеру. У її структурі також присутня безліч прогресивних елементів, які призводять до різних змін темпу або заходів на територію похмурого металу, включно з деякими пухнастими дез-металевими риками. Наступний трек "Silver Bride" набагато рівніший і дійсно має хітові якості. Гадаю, саме тому вона і була обрана як сингл. Якщо гурт називає одну пісню "Majetsic Beast", то для цього має бути вагома причина, яка розкривається в музичному плані одразу ж на початку треку з глибокими жорсткими рифами і гроулом, на які накладаються величні мелодії, що мають, якщо можна так висловитися, східні нотки.
Заголовний трек дійсно є однією з родзинок альбому, і повірте, це не самоочевидно. Вона відкривається з ніжного фортепіано й акустичної гітари і стає потужнішою, коли вступають більш жорсткі рифи, і зрештою призводить до основної частини, яка вивергає енергію, в якій навіть присутні деякі атаки подвійного баса. Однак найкращим моментом залишається саксофонне соло на 3 хвилині пісні. Абсолютно блискуча річ!  AMORPHIS не дарма займають свою позицію, і їхні речі справді вирізняються із загальної маси завдяки відмінному написанню пісень, елементам прогресивного і традиційного металу, які гармонійно поєднуються між собою, і захопливим мелодіям.

Рік 2019
Стиль Death Metal, Gothic Metal, Heavy Metal, Progressive Metal, Scandinavian Metal
Студія BACK ON BLACK