0

Програвач вінілу: як зробити вибір

Програвач вінілу: як зробити вибір

Історія звукозапису почалася далекого 1877 року, коли Томас Едісон представив світові свій фонограф. З цього часу технологія продовжувала розвиватися, а 1948 року було створено перший прилад зі звичним обертовим диском. У 90-х і 2000-х дійсно здавалося, що вінілові платівки відходять у минуле, але час показав, що ми помилялися. Грамплатівки продовжують набирати популярність у всьому світі. Наприклад, у США 2022 року вініл узагалі став лідирувати за продажами - 41 млн платівок проти 33 млн компакт-дисків, а 2023 року продажі вінілових платівок у Великій Британії зросли на 11,7%, до 5,9 млн штук. Про це повідомляють британські ЗМІ з посиланням на дані Британської асоціації звукозаписної індустрії (BPI). Таким чином, продажі в поточному році стали рекордними з 1990 року. Продажі вінілу у Великій Британії зростають уже 16 років поспіль.


Ми раді, що все більше людей розуміють, як сильно аналоговий звук відрізняється від цифрового. Якщо ви теж хочете стати частиною цієї культури, в каталозі магазину «Музичний центр» на вас чекають найкращі вінілові релізи, а в матеріалі нижче - основи вибору програвача для отримання максимально чистого і якісного звуку.

На ринку доступний широкий вибір вінілових програвачів. Який з них вибрати, на що звернути увагу, чи варто купувати новий або старий? Щоб знайти програвач, який відповідатиме всім вашим бажанням, бюджету і функціональним вимогам, необхідно розуміти основні нюанси вибору і характеристики вінілових програвачів.

Що врахувати під час купівлі програвача вінілових платівок

Новий програвач чи вінтаж?

Ви можете вибрати між старими, уживаними програвачами і новими моделями. Їхня конструкція практично ідентична, і хоча сучасні програвачі часто оснащені додатковими інтерфейсами, такими, наприклад, як Bluetooth або USB-виходи, вони стануть у пригоді, якщо ви плануєте оцифровувати свою фонотеку, або під'єднувати бездротові навушники (акустику), але в моделях високого рівня таких компонентів зазвичай немає.

Пам'ятайте, що головним для будь-якого програвача завжди була і залишається висока якість звуку і нерідко вінтажні моделі можуть дати фору новинкам.

Конструкція вінілового програвача

Програвач вінілу складається з таких основних елементів:

  • Стіл (основа програвача)
  • Опорний диск (планшайба), на який встановлюються пластинки
  • Електропривод диска (планшайби)
  • Тонарм (важіль програвача)
  • Головка звукознімача (картридж, що зчитує музику)

Більшість планшайб мають матове гумове або повстяне покриття, яке запобігає ковзанню платівки і забезпечує її щільне прилягання до диска. Це дає змогу тонарму рухатися доріжкою, не зісковзувати та забезпечує якісний звук. Також можна окремо придбати спеціальні мати для опорного диска, виготовлені з різних матеріалів, наприклад пробки.

Вибір вінілової аудіосистеми

Вибір програвача залежить від урахування характеристик усіх перелічених компонентів. Однак одного лише програвача для прослуховування платівок недостатньо. Вам також знадобиться фонокоректор - пристрій, необхідний для посилення сигналу звукознімача програвача і передачі його на підсилювач. Якщо у вас уже є аудіокомпоненти, наприклад для прослуховування CD, то цього буде достатньо, оскільки підсилювач і колонки у вас уже є.

На ринку є програвачі з вбудованим фонокоректором, які належать до початкового класу пристроїв. Однак, якщо ви берете систему «на виріст» і надалі хочете її поліпшити, цей варіант не для вас.

 


 

Вага програвача

На перший погляд вага програвача здається незначною подробицею, однак це не так. Хороші пристрої мають бути доволі важкими, адже стабільність обертання опорного диска, на якому лежить платівка, що програється, багато в чому залежить від його маси, і що він важчий, то менш схильний до зовнішніх вібрацій, що передаються платівці, а від неї - тонарму з голкою, яка відтворює музику, і можуть внести спотворення. Масивна основа програвача теж буде безсумнівним плюсом. Вважається, що моделі вагою менше ніж 7 кг не можуть забезпечити необхідної для хорошого звуку стійкості, і вони зазвичай потрапляють у категорію бюджетних. Якщо ви цінуєте якісний і чистий звук, вибирайте моделі з більшою вагою.

Тип приводу

Привід програвача відповідає за рух планшайби (опорного диска з платівкою) під час відтворення. Існує три основні типи приводу: пассіковий, прямий і роликовий.

  • Пасиковий привод (ремінний): Найпоширеніший і улюблений меломанами, оскільки забезпечує рівномірне обертання диска і мінімізує спотворення звуку. Більшість топових програвачів мають саме такий тип приводу.
  • Прямий привод: Кращий для діджеїв, які працюють з вінілом, оскільки дає змогу швидко змінювати швидкість обертання диска.
  • Роликовий привод: Має найбільший рівень вібрації, тому використовується рідше.

Характеристики голки звукознімача

 



Голки для вінілових програвачів відрізняються за типом заточування, силою притиску, частотним діапазоном і вагою. Якість і параметри голки визначають, наскільки чисто відтворюватиметься запис. Що більша голка звукознімача, то більший об'єм самої головки і гірша динаміка відтворення звуку.


Типи заточок голок:

  • Сферична (конічна): голка схожа на кульку кулькової ручки, тільки набагато менших розмірів. Такі голки контактують зі звуковою доріжкою всього у двох невеликих точках і не здатні відстежувати тонкі зміни канавки, що обмежує високочастотний діапазон звуку. Використовується в бюджетних моделях.
  • Еліптична: має подвійний радіус заточування, який вказано в її параметрах. Більш витягнута форма дає змогу голці контактувати зі звуковою доріжкою платівки своїм довшим боком. Це зменшує спотворення звуку і розширює частотний спектр, доступний програвачу. Однак їхнім недоліком є більш швидкий знос, а також необхідність точного налаштування положення звукознімача.
  • Гіпереліптична: також відома під назвою Shibata, на честь інженера, який її створив. Це еволюція еліптичної заточки, вона дає ще більшу площу контакту голки з канавкою звукової доріжки. За точного налаштування картриджа голки Shibata гарантують чудові високочастотні характеристики звучання. Ці голки забезпечують тривалий термін експлуатації, точний трекінг і малий знос пластинки. Однак такі голки складніші у виготовленні, ніж еліптичні, тому вони відчутно дорожчі.
  • Micro-Ridge: ця форма голки розроблена за допомогою комп'ютерного моделювання. Вона максимально наближена до форми різця, який нарізає доріжки на майстер-дисках. Такі голки складні у виготовленні та дуже дорогі, проте за правильного налаштування вони забезпечують найкращі високочастотні характеристики картриджа та мають найтриваліший термін служби. Такий результат досягається завдяки багатоступеневій «гребінчастій» формі голок Micro-Ridge/ MicroLine.

Найпоширенішими видами заточування голки є конічний та еліптичний.

Голка може бути закріплена на тримачі (кантилевері) двома основними способами. У дорожчих картриджах застосовується голка з цільного алмазу (типу Nude), яка безпосередньо прикріплена до тримача. Завдяки невеликій масі, такі голки забезпечують високу точність трекінгу.

Більш економічним варіантом є використання додаткових металевих стрижнів, на які кріпиться маленький алмазний наконечник. Цей стрижень потім встановлюється на кантилевер. Такі конструкції зазвичай мають більшу масу порівняно з Nude, що негативно впливає на трекінг. Крім того, в них можуть виникати резонанси, що спотворюють звук.

Підбирайте голку, яка підходить для вашого програвача, оскільки не всі моделі сумісні. Не купуйте використані голки заради економії - вони можуть подряпати пластинки.

Характеристики фонокоректора


 

Фонокоректор необхідний для посилення сигналу, що надходить з голки звукознімача, щоб його міг обробити підсилювач і відправити його на колонки. Він може бути вбудованим у програвач або купуватися окремо.

  • Вбудований фонокоректор: Простіший, зручніший і бюджетний варіант. Підходить для новачків і забезпечує базову якість звучання.
  • Зовнішній фонокоректор: Забезпечує кращу якість звуку, ніж вбудований. Фонокоректори сумісні з різними типами картриджів, але важливо переконатися в їх сумісності перед купівлею.

Вибір між вбудованим і зовнішнім фонокоректором залежить від ваших вимог до якості звуку і бюджету.

Швидкість програвання

Деякі моделі програвачів підтримують відтворення як сучасних платівок (33⅓ або 45 обертів), так і вінілу старого зразка (78 обертів). Можливість перемикати швидкості дає змогу встановити оптимальну швидкість для найкращого звучання вінілу. Перемикання може бути як ручним, так і електронним.

Типи управління тонармом


 

Тонарм вінілового програвача може управлятися вручну, автоматично або з автостопом:

  • Автоматичне керування: Тонарм опускається, рухається по платівці і повертається в початкове положення самостійно після натискання кнопки.
  • Автостоп (напівавтоматичне керування): Тонарм піднімається після закінчення відтворення, запобігаючи пошкодженню платівки та голки.
  • Ручне керування: Тонарм необхідно опускати і піднімати вручну.

Любителі вінілу часто намагаються уникати ручного управління, оскільки в цьому варіанті є небезпека пошкодити поверхню пластинки, подряпавши її голкою.

 

Крім того, краще вибрати модель, яка дасть змогу вручну регулювати тонарм. Ви зможете легко налаштовувати притискну силу, антискейтінг, азимут, вертикальний кут проходження; самостійно калібрувати пристрій у міру необхідності, а також підлаштовуватися під особливості тієї чи іншої платівки. Це забезпечить високу якість звуку і довговічність вашого вінілу.

 



Картриджі вінілових програвачів: що важливо

Картридж (головка звукознімача) витягує звук із канавок пластинки за допомогою найтоншого кінчика голки. Голка, виготовлена з твердого матеріалу, як правило, зі штучного алмазу, передає коливання й амплітуду рухів всередину картриджа через важіль-голкотримач. Ці рухи потім перетворюються на звук, відтворений динаміками.

Особливості картриджів

На більшості бюджетних і середньо цінових вінілових програвачів уже встановлено картриджі, тому залишається тільки вибрати той, який влаштує за звучанням. Однак картридж можна замінити, щоб поліпшити звук. Якщо ви плануєте це зробити в майбутньому, зверніть увагу на моделі зі знімними картриджами. Також картридж можна придбати окремо і зібрати комплект під себе.

Типи картриджів програвача

  1. З рухомим магнітом і нерухомою котушкою (ММ-картриджі). У цьому типі картриджа для створення струму рухається магніт. Такі картриджі мають стабільні і рівні електричні характеристики, рівномірну притискну силу і вже налаштовані параметри виносу голки. ММ-картриджі частіше використовують, і однією з переваг MM-картриджів є те, що блок голки в них можна зробити змінними, у разі зносу голки її можна замінити в домашніх умовах.
  2. З рухомою котушкою (МС-картриджі). У цьому типі картриджа магніт нерухомий, а рухається котушка. МС-картриджі складніші і дорожчі, але вони найточніше передають струм і, відповідно, звучання з мінімальними спотвореннями і тимчасовими затримками. Котушки в таких картриджах роблять з мінімальною кількістю витків, що дає змогу зменшити вагу і підвищити точність. Однак менша кількість витків робить їх дорожчими. До того ж такі картриджі потрібно налаштовувати з урахуванням властивостей фонокоректора та рівня вихідного сигналу, що потребує певних зусиль.

 

Якщо ви не хочете заглиблюватися в відмінності звукознімачів і вибирати їх окремо, вам підійдуть варіанти з уже вбудованим картриджем. Найкраще послухати їх наживо, щоб переконатися, що звук вам подобається.

 

Якщо ви купуєте звукознімач окремо або оновлюєте старий, знайти бюджетний і якісний ММ-картридж не складе труднощів. За бажання його можна замінити на МС-картридж, але перед цим переконайтеся в сумісності з фонокоректором.

Типорозміри картриджів

  1. Стандартні (½″). Ці картриджі належать до пристроїв вищого класу, дають змогу модернізувати програвач і експериментувати з голками різних виробників. Однак вони вимагають навичок налаштування тонарма і сили притискання голки до канавок пластинки.
  2. T4P (P-mount). Ці картриджі зручні для тих, хто хоче простоту застосування і якість в одному пристрої. Їх не потрібно налаштовувати, вони однаково важать, мають ідентичну притискну силу і ступінь виносу голки. Ба більше, вони не потребують противаги, на відміну від першого варіанта.



 

То який програвач потрібен? Обладнаність і бюджет

 


 

Ціна вінілового програвача безпосередньо залежить від його класу та оснащеності. Тому подумайте, чи варто витрачати велику суму на пристрій, який потрібен лише для прослуховування старих вінілових платівок. Якщо ви меломан і поціновувач вінілу, тоді має сенс звернути увагу на дорожчі моделі з якісними компонентами і можливістю апгрейда.

 

Протестуйте програвач разом із системою, до якої ви його підключатимете, щоб оцінити звучання. Також пам'ятайте, що важлива умова для якісного звуку і точного відтворення - це місце, куди ви поставите програвач. Оптимальний варіант - горизонтальна опора, розташована далеко від будь-яких джерел вібрацій.

 


Висновок

Обираючи вініловий програвач, зверніть увагу на всі його складові та сумісність з іншими аудіопристроями. Важливо враховувати не тільки якість звуку, а й можливість подальшого апгрейду вашої аудіосистеми, щоб вона могла задовольнити всі ваші потреби в прослуховуванні вінілових платівок.