Erroll Garner - The Best of Erroll Garner (LP)

• Студія: CBS
  • Артикул: 52 706
492 грн
Рік: 1973
Студія: CBS

Одного вечора в Нью-Йорку Еррол Гарнер повернувся до своєї після прослуховування концерту Еміля Гілельса, класичного піаніста. Він заварив собі чаю, можливо, запалив сигарету, сів за піаніно і просто почав грати по пам'яті значущі частини концерту. Еррол Гарнер ніколи не вчився читати ноти. З академічної точки зору, він був музично неграмотним.Гарнер навчився грати «на слух»,
просто запам'ятовуючи ноту за нотою майже будь-яку музику, що потрапляла до нього. Він переробляв її в собі, засвоював, а потім без зусиль, навіть наосліп, знаходив потрібні ноти в потрібних місцях на клавіатурі. Еррол Гарнер довів, що можна бути феноменальним музикантом,граючи з грацією та елегантністю, недоступною багатьом «навченим» музикантам, незважаючи на очевидні недоліки в теоретичній підготовці.
Ці недоліки означали, що йому відмовляли у прийомі до спілки музикантів Піттсбурга, аж до 1956 року, коли йому було надано почесне членство. Як це часто буває: теорія сама по собі, практика сама по собі.
На сцені Гарнер був викликом для музикантів, яким пощастило/не пощастило акомпанувати йому. Вони не могли дозволити собі навіть хвилинного відволікання чи відпочинку. Скромному піаністу доводилося сидіти на телефонних довідниках, щоб дотягнутися до клавіш. Найчастіше він користувався телефонними довідниками, хоча задовольнявся і творами світової літератури. Він нагадував дитину, яка грається з улюбленою іграшкою - йому навіть не треба було дивитися під пальці, такий погляд нічого б не дав. Гарнер не знав, яка клавіша означає який звук, та й не цікавився такими знаннями - його інтуїція, його вроджений геній дозволяли йому вільно блукати по інструменту,  не роблячи жодної помилки. Він сидів, посміхаючись, над своїми книжками і просто витрушував з рукава нові ідеї.  Задоволений, він наспівував собі мелодії, які вигравав руками.  Все відбувалося природно і невимушено. Відсутність освіти часто є відсутністю обмежень в освіті;  Еррол був неструктурованим, розпатланим; він постійно переходив від ніжних балад до свінгу,  бі-бопу, класичної музики та імпровізації. Він просто не піддавався реформам; інші музиканти ненавиділи грати з ним і водночас тягнулися до нього.  Один вечір акомпанування Гарнеру - це як п'ять років у найкращому музичному університеті світу.  Прискорений курс у всьому. Еррол почав грати, коли йому виповнилося три роки. Саме тоді він вперше зацікавився видобуванням звуків з інструменту. У сім років він вже грав для радіостанції в Піттсбурзі. У 14 років потрапив до групи саксофоніста Лероя Брауна. У 1944 році він переїхав до Нью-Йорка, де протягом двох років грав у тріо Слема Стюарта, а в 1947 році отримав можливість акомпанувати Чарлі Паркеру під час запису його знаменитого «Cool Blues». Хоча Гарнер був радше свінговим, ніж бопінговим піаністом, його інтелект і здатність адаптуватися до будь-якої музики означали, що він без проблем знаходив свій шлях і в неструктурованих фразах Паркера. На той час він вже був повноцінним піаністом; з усієї цієї стилістичної мішанини
йому вдалося виокремити свій власний унікальний стиль, що балансує на межі свінгу та бі-бопу. Гарнер був відкритий до змін і пропозицій; він охоче прислухався до всього, що відбувалося навколо нього, а відбувалося багато чого. Нью-Йорк наприкінці 1940-х був періодом бурі і натиску в історії джазу. На той час, коли Еррол грав з Паркером, він вже був справжнім гігантом, навіть якщо не усвідомлював цього і не зважав на те, що про нього говорив світ. А світ був приголомшений захопленням. Навіть великий Фрідріх Гульд був засліплений ним. Саме слухати і вивчати його музику він заохочував свою юну ученицю Марту Аргеріх. Гарнер зміг зайти в студію без конкретних планів і записати три альбоми за один день, і всі з першої спроби.Він грав, поки не впав, щодня, аж до 1975 року, коли лікарі порадили йому різко зменшити темп.Він помер у 1977 році, отримавши дворічну музичну пенсію.

Рік 1973
Стиль Jazz-Art, Piano Jazz, Swing
Стан вінілу Used