Deluxe Edition
  • Студія: JAZZ IMAGES
  • Артикул: 8437012830844
902 грн
Рік: 2016
Студія: JAZZ IMAGES

Цей альбом - абсолютна класика. Він, напевно, є в кожному списку альбомів усіх часів, зіркових рейтингів, балів, цих Core Collection, Must Have, Jazz Milestones та інших подібних списках. Звісно, серед цих списків, складених більш-менш суб'єктивно авторами, він ніколи не обжене Kind Of Blue чи Giant Steps, але він у тій самій лізі, абсолютна джазова вершина. Крім того, це, безумовно, один із двох, а можливо, і трьох найважливіших альбомів Чарльза Мінгуса.

Саме на цьому альбомі Чарльз Мінгус уперше явив світові свою найвідомішу композицію - Goodbye Pork Pie Hat. Не варто забувати, що Чарльз Мінгус був насамперед джазовим композитором і бенд-лідером, і лише в другу чергу - контрабасистом. Уже сам факт прем'єри однієї з найбільш виконуваних джазових композицій усіх часів і народів надав альбому безсмертя.

Однак Mingus Ah Um не можна розглядати тільки як місце, де відбулася прем'єра Goodbye Pork Pie Hat. Тут також були вперше записані "Fables of Faubus", "Better Git Hit In Your Soul", "Open Letter To Duke" та інші.

Однак сила цього альбому полягає не лише в композиціях. Можна сміливо стверджувати, що у лідера, який записував цей альбом, був найкращий колектив, з яким він грав протягом усієї своєї кар'єри. Чарльзу Мінгусу був потрібен трохи ширший склад.

У цьому альбомі беруть участь саксофоністи Букер Ервін, Джон Генді та Шафі Хаді, а також тромбоністи Віллі Денніс і Джиммі Кнеппер. Склад доповнюють Хорас Парлан (фортепіано) і Денні Річмонд (ударні).

Особливістю класичних творів має бути позачасовість. Сьогодні такому звучанню і такому складу інструментів не місце в мейнстримному джазі. Сьогодні, мабуть, немає навіть мейнстримного джазу. Але Mingus Ah Um міг бути написаний у будь-який час з 1959 року до сьогодні і був би настільки ж актуальним. І це саме по собі є доказом геніальності композитора і лідера, який, до того ж, створив чарівну сесію, використовуючи, за своєю звичкою, музикантів, які не обов'язково були в першій лізі.....

Композиції, написані для Mingus Ah Um, не найпростіші, але в них дотримано ідеального балансу між складністю та вишуканістю, а також легкотравністю матеріалу для не надто досвідченої аудиторії. Тож музиканти знайдуть на Mingus Ah Um незвичні ритмічні рішення та гармонії, невідомі з інших альбомів кінця 1950-х років, а слухачі, які інколи тягнуться до джазу, - запам'ятовувані й оригінальні мелодії. Це теж риса музичного генія лідера.
У 1959 році ніхто не складав чартів джазових альбомів. Однак, коли ми спробуємо скласти такий список сьогодні, через багато років, я не зможу визначити конкретні місця в трійці найкращих 1959 року, хоча я точно знаю, що Майлз Девіс "Kind Of Blue", Орнетт Коулман "Shape Of Jazz To Come" і Чарльз Мінгус "Mingus Ah Um" входять до трійки найкращих. Майлз Девіс зробив максимум із зіркового складу, як і Орнетт Коулман, якому ще більше допоміг лейбл найвидатнішого новатора того часу. Чарльз Мінгус просто зробив видатний запис, з музикантами, можливо, не настільки відомими, як інші великі пропозиції найкращого року в історії джазу, 1959-го, і дещо поспішно написаними композиціями. Якби я розширив трійку до п'яти, я б додав "Time Out" Брубека і "Giant Steps" Джона Колтрейна. Це був воістину найкращий рік в історії джазу, і запис Мінгуса, здавалося б, не мав би мати успіху, проте шедевр був створений.....

Рік 2016
Стиль Bop, Hard Bop
Студія JAZZ IMAGES