0

Вініл F.A.Q.

Вініл F.A.Q.

Міжнародні скорочення системи візуальної оцінки якості платівок і конвертів

відповідно до класифікацій авторитетного видання RECORD COLLECTOR

 


(Стан конверта/Стан платівки)

Так (nm/ex) (NEAR MINT/EXCELENT) означає - Конверт і супутні вкладення (за наявності) в ідеальному стані без дефектів. Платівка у відмінному стані, має сліди програвання і легкі поверхневі подряпини, що не спотворюють звучання.

SEALED - Запечатаний диск у заводському поліетилені.

MINT (MINT - 100%) - Нова платівка в ідеальному стані, без поверхневих подряпин і будь-яких дефектів та спотворень звуку. Конверт і супутні вкладення (за наявності) так само знаходяться в ідеальному стані без дефектів.

NEAR MINT (NM 90%-100%) - Практично ідеальний стан. Платівка може мати сліди зберігання, які не спотворюють звучання, можливі рідкісні поверхневі подряпини, які не можна прослуховувати. Шуми в паузах практично відсутні. Конверт новий, може мати майже непомітні потертості та пом'яти від зберігання.

EXCELENT (EX 70%-90%) - Платівка у відмінному стані, має сліди програвання і легкі поверхневі подряпини, що не спотворюють звучання. У паузах може бути чути незначний пісок. На конверті, як правило, є тріщинки, легкі потертості та пом'яти від тривалого зберігання.

VERY GOOD (VG 50-70%) - Платівка в доброму стані, має сліди багаторазового використання, без спотворення звучання. У звучанні може бути чути пісок. Допускається наявність видимих подряпин. Можливі рідкісні клацання без заїдання. На конверті допускаються потертості, незначні надриви, тріщини без серйозних вад.

GOOD (GD 30%-50%) - Платівка в робочому стані, багаторазово програвалася, допускаються незначні звукові спотворення, у звуці присутній пісок і подряпини, які можна прослухати, без заїдань і проскакувань. Конверт має потертості, сліди зносу по краях, допускаються надриви, зриви поверхні і вицвітання фарб.

плюс [+] або мінус [-] поруч із градацією означає, що стан дещо вищий або нижчий за зазначену категорію.

Примітка: Необхідно пам'ятати, що багато років зберігання грамплатівки навіть без прослуховування погіршують її стан, тому не варто намагатися шукати екзкмпляр тільки в категорії MINT.


Під час опису особливостей видання часто використовуються терміни та скорочення.

1st press - першопрес, перший тираж платівки, виготовлений з материнської матриці, вирізняється найкращою якістю звучання і найбільше цінується у поціновувачів вінілового звуку.

Orig. - оригінальне видання - каталожний номер, вигляд лейбла і конверта відповідає першому виданню в країні-виробнику зазначеної платівки

G/f. - Gatefold - альбомний конверт, що має розворот

Trifold - альбомний, з двома розворотами, конверт.

Ins. - insert - внутрішня вкладка з текстами або фотографіями

Poster - плакат

Booklet - внутрішня вкладка з текстами або фотографіями, що містить понад 2 сторінки

Типы виниловых пластинок

  • LP (довгограюча платівка, розмір 12")

  • EP (мініальбом, розміри 10" і 12")

  • LPs (Single) (сингл, розміри 7" і 12")

    Зараз виробляють вініл трьох типорозмірів - 7, 10 і 12 дюймів. 7-дюймівки найчастіше використовують для випуску синглів, два інших розміри призначені, як правило, для випуску альбомів різної тривалості, хоча інколи сингли випускаються і на дисках великого розміру.
    Швидкість програвання сучасних вінілів можлива у двох варіантах - 33 1/3 і 45 обертів на 60 секунд. Усі, вироблені зараз програвачі підтримують програвання на обох швидкостях. Найкращі - платівки на 45 оборотів, оскільки вони мають найкраще звучання.