• Студія: ACT
  • Артикул: 614427993922
861 грн
Рік: 2021
Студія: ACT
Формат: CD

Випадкові спогади можуть мати далекосяжні наслідки. Коли Адам Балдич перебував на ранній стадії роботи над композиціями для нового альбому, серед перших відгуків, які він отримав від друга, була фраза "ти - поет скрипки". Це зауваження не просто дало йому назву альбому. Воно також змусило його замислитися над тим, який вплив музика має на нього, і який, сподіваємося, вона може мати на інших людей... Балдич, якого Стюарт Ніколсон з Jaz z wise назвав "можливо, найвидатнішим скрипалем у сучасному джазі", пояснює цей імпульс досить просто: "Я хочу об'єднатися". Він має сильне бажання, як він пояснює, "створювати музику, яка увійде в життя людей і залишиться з ними". Такі переконання зміцнилися і, здається, стали більш нагальними через відстороненість пандемії. Він почав ставити собі запитання: "Що є в моїй життєвій історії, чим я можу поділитися?". А це, в свою чергу, спонукало його до пошуку інших ліричних і поетичних голосів, споріднених душ, які можна було б поставити поруч із його власним. Так ми знаходимо один з найбільших ліричних голосів європейського джазу, сардинського трубача Паоло Фрезу, про якого Балдич каже: "Цей душевний зв'язок є основною і найважливішою річчю, яка потім може бути виражена в музиці". Фрезу бере участь у п'яти мелодіях, особливо у заголовному треку "Поезія", що є справжньою перлиною в серці цієї програми. Ми також чуємо саксофоніста, з яким Балдич відчуває особливо сильну спорідненість, Марека Конарського. Обидва музиканти виросли в одному місті, Горжові, з різницею приблизно в десять років. Їхні шляхи розійшлися в роки, коли Конарський оселився в Данії, де він досі бере участь у кількох проектах. Балдич каже: "Він молодший за мене, але у нас так багато спільного, що іноді мені здається, що ми, мабуть, знали один одного в минулому житті". Відчуття того, що цей гурт створює музику, закорінену в минулій реальності, виникає вже з першого треку "I Remember". Рішення розмістити власний сольний голос поряд з іншими у "Поезії" знаменує собою подальший крок у музичній подорожі Балдича, від віртуозності до автентичного індивідуального самовираження, яке є для нього найбільш природним. "Я перестав намагатися бути віртуозом, який виводить величезну кількість нот. Я хочу розповідати історію, формувати і врівноважувати простоту з інноваційною мовою скрипки". Він також - буквально - поглибив свій музичний голос, використовуючи ренесансну скрипку, налаштовану на сьомий ступінь нижче звичайної скрипки. Цей дзвінкий голос став більш впевненим, і його можна почути в його найбільш тужливому і проникливому звучанні на глибоко зворушливій короткій мелодії "Благодать". "Поезія" - це також альбом-землянка для Балдича в іншому сенсі. Виповнюється десять років з часу його виступу на нічному шоу в клубі Quasim odo в рамках фестивалю Jaz z Fest у Берліні 2011 року. Той виступ, у якому також брав участь піаніст Кшиштоф Дис, який зараз є частиною постійного складу гурту Балдича, призвів до того, що наступного дня Зіґґі Лох підписав зі скрипалем контракт з лейблом ACT, і це вже шостий альбом поляка для цього лейблу. За останній рік у житті Балдича відбулися й інші зміни. Альбом присвячений дружині скрипаля Карині та його маленькому синові Теодору, який народився у 2020 році. Час, не проведений у дорозі, вочевидь, дав свої плоди, і коли Балдич розмовляє, його глибоко позитивний настрій сяє: "Негаразди дають можливість робити те, що зазвичай не робиш. У мене душа імпровізатора". Адам Балдич також відчуває дуже сильний зв'язок з постійним квартетом, з яким він працює протягом останніх трьох років. Кшиштоф Дис на фортепіано, Міхал Бараньскі на бас-гітарі, Давід Фортуна на барабанах і сам Балдич успішно працювали разом над "Sacrum Profanum". За останні три роки довіра і командна робота поглибилися, і те, як вони працюють разом над "Poetry", показує, що вони є робочою групою в прямому сенсі цієї фрази. "Ми дійсно досліджуємо разом, ми працюємо над музикою, як струнний квартет", - каже він. І слухач може почути в таких треках, як "Я пам'ятаю" та "Відкрите небо" з їхньою енергією народної музики, як сильно цей гурт прагне розтягнутися на цих мелодіях у живому контексті. І слухачі теж реагують: квартет отримав приз глядацьких симпатій на конкурсі BMW Jazz Welt у липні 2021 року. Адам Балдич відзначив десяту річницю свого приходу до ACT важливим альбомом. "Поезія" не просто миттєво приваблює, вона також має глибину, чесність і душу.

Рік 2021
Формат CD
Стиль Bop, Contemporary Jazz